dinsdag 7 april 2009

Kim van Bakel 'Zo moet het zijn'



Naam: Kim van Bakel
Expertise: Mode en interieur vormgeefster
Designer Qreamteam

Wat is je ambitie op C2C gebied?
'Een eigen C2C lijn in woon/mode accessoires'
Raakt geïnspireerd door?
'De natuur en haar organische vormen, kleuren en samenstellingen.'
Wat moet de buitenwereld van Kim van Bakel weten?
'Dat ik een vormgeefster ben die mooie, strakke ontwerpen in interieur en textiel maakt en uitvoert. Eenvoudig maar met een meerwaarde.'


Talloze kleuren vallen je op zodra je het atelier van Kim van Bakel binnentreedt. Zachte flanellen konijnen bij het raam observeren de voorbijgangers, terwijl het zonlicht over ze heen naar binnen valt. Het borrelen van kokend water op de achtergrond. In deze knusse huiselijke omgeving ontwerpt Kim van Bakel o.a. duurzame producten

Kim van Bakel is afgestudeerd aan de Design Academy en heeft haar atelier in de Venlose wijk Q4. Ze maakt deel uit van het Qreamteam en heeft zich gespecialiseerd in mode en interieurvormgeving. Sinds kort is ze bezig met ontwerpen van een C2C bedrijfskledinglijn. Verder is ze ook met andere kunstenaars bezig met ‘De Belevenis’: Een project om meervoudig verstandelijk & geestelijk gehandicapten en dementerende ouderen een eigen reizend pretpark te bieden.

Kim heeft altijd aandacht voor het milieu en recycling gehad. ‘Als student kocht ik voor 10 cent tinnen bordjes en smolt deze dan om, zodat ik geen nieuw materiaal hoefde te kopen. Ik heb altijd al een voorliefde voor de natuur gehad en toen ik hoorde over C2C dacht ik: zo moet het zijn’. Toch zijn niet al haar ontwerpen C2C gerelateerd, ze heeft hierin een compromis moeten sluiten, het beperkt haar soms te veel en er moet toch een boterham verdiend worden.

Geïnspireerd door de natuur ontwierp Kim van Bakel een Cradle to Cradle schort die weer terug aan diezelfde natuur gegeven kan worden. Onder de grond valt de schort, die gemaakt is van zetmeel, uiteen in biomassa, CO2 en water. Ze koos ervoor een schort te ontwerpen omdat hier talloze toepassingen voor zijn in de bedrijfscultuur. Maar hoe ontwerp je zo’n schort? Kim kwam stapje voor stapje bij deze vorm uit. ‘Cradle to Cradle is o.a. voor mij geen restafval’ Dus ontwierp ze de schort zo dat deze in een keer uitgesneden kon worden. De ceintuur is geïntegreerd in het ontwerp en het zakje bestaat uit het overtollige materiaal uit het halsgat.





Het vinden van het juiste materiaal was wel een probleem. Eigenlijk wilde ze textiel, maar op de vraag of biologisch geteeld katoen automatisch biologisch afbreekbaar was, konden de bedrijven geen antwoord geven. Geïnspireerd door de biologische afbreekbare verpakkingen voor groente en fruit die nu in verschillende supermarkten gebruikt worden, kwam ze uiteindelijk op het idee om de schort van zetmeel te maken. Het resultaat is een volledig biologisch afbreekbaar schort, geproduceerd zonder restmateriaal.

Nadat ze tijdens de BKD dagen in Venlo de schort had overhandigd aan gedeputeerde Bert Kersten, kreeg ze van hem de uitnodiging om deze schort ook officieel te presenteren aan Minister Cramer van Ruimte en Milieu. Tijdens de netwerkdag Bereikbaar en Duurzaam Limburg in Maastricht was het zover, Kim kreeg tijdens de lunch de gelegenheid om de schort aan de Minister te overhandigen. ‘ Het was echt leuk om de minister zo enthousiast te zien reageren.’

Over tien jaar wil Kim niet de grootste zijn, ze wil blijven ontwerpen, het liefste duurzaam en daarmee lekker haar leven kunnen leiden. ‘Ik werk om te kunnen leven, ik leef niet om te werken, misschien ben ik over tien jaar wat groter en professioneler, maar het huiselijke en relaxte moet wel kunnen blijven’. Dromen heeft ze nog genoeg. Ze wil graag een eigen C2C stoffencollectie ontwikkelen en daarmee een lijn op gebied van mode of woon accessoires ontwerpen.

Op het moment is ze bezig met het industrialiseren van haar schort. Ze is onlangs bij een drukker geweest om te kijken of haar schort ecologisch bedrukt kan worden, hier worden nu testjes voor gedaan. Ook onderzoekt ze of er toch een textiele variant op de schort gemaakt kan worden.

Geen opmerkingen: