maandag 29 oktober 2007

Sustainable Design Conference 2007

Vrijdag ging het gehele Dutch Design Week circus gewoon weer lekker verder. Op de Design Academy in Eindhoven was het Sustainable Design Conference 2007. Wij zijn weer met dezelfde groep heen gegaan.

Er waren interessante sprekers vrijdag en we hebben weer een flinke dossis aan informatie ontvangen. Het openingswoord werd gedaan door Frank Teunissen van James Dyson. Daarna kwam Chris Ryan (University Melbourne Austrailia) aan het woord die sprak over "Climate Change" en de schizofrenie die er nu is. De wereld is schizofreen en uit zich in een gevaarlijke tweedeling. De ene kant ziet de urgentie van verandering om de wereld te redden en de andere gaat door of er niks aan de hand is. Een hele interessante en inspirerende lezing. De volgende quotes zinderen nog steeds door mijn hoofd:

- Design was ‘part of the problem’ not ‘part of the solution’
- We have to be re-designers and re-design the world
- “God didn’t mentioned Climate Change, so what’s the fuzz about”
Quote van Arch Bischop Jenssen
- The car represents personality and status (Car Optimism)

Tijdens deze conferentie was er ook weer iemand van een materialendatabase. Dit keer waren het onze vrienden uit Cologne n.l. Material Connexion Cologne. De presentatie werd gedaan door Anne Farken. Zij gaf een overzicht van een paar Cradle to Cradle materialen.



We hebben tijdens de lunch nog lang gesproken met Anne en afgesproken dat we met het Qreamteam snel voorbij zouden komen voor een uitgebreidere presentatie.



Dr. Dirk Geldof (socioloog en auteur van "We consumeren ons kapot") gaf een lezing over ons consumeergedrag en waarom eco-design belangrijk is maar niet genoeg is. I consume, so I am. We are what we buy, we buy status. We become more rich, but also more insecure. Are we still getting happier by consuming more? We need a lot of time to work, but we need a lot of time to buy things. En daarmee waren we weer terug bij af en weer wat quotes rijker en werden we weer terug geworpen naar waar we vandaan kwamen. Zo ging het nog 40 minuten verder en uiteindelijk werd er afgesloten met een quote van Pascal Bruckner uit Misère de la prospérité:

'Laten we waarderen wat niet strikt tot de wereld van nuttige behoort en wat we niet direct kunnen tellen of kopen: poëzie, liefde, erotiek, natuur, solidariteit, alles wat de mens verheft boven zijn kleinheid, zijn middelmatigheid en zijn maniakale drang om steeds meer te vergaren.'

En zo waren we toe aan een degelijk consumerende lunch.



De lunch was een echte sustainable lunch. De borden, bekers, lepels waren biodegradable en het eten was allemaal biologisch verantwoord.




De dag werd afgesloten met de bekendmaking van de Sustainable Design Award. Lucas Brinkhaus had ook een ontwerp ingediend maar zat helaas niet bij de prijswinnaars.

Na afloop hebben we de Graduation Galleries nog bezocht en hebben we de dag afgesloten met een Japans biertje (Iki) bij de bar van de Design Academy.

Volgende week dan zitten we bij het Let’s Cradle congres in Maastricht op 1 en 2 november. Hier zullen we wat meer te weten komen over het gehele Cradle to Cradle principe. Braungart en McDonough zullen zelf aanwezig zijn bij dit congres.

Geen opmerkingen: